Arhiva pentru august 17th, 2016

 17 august 2016

„Polovraci” de Grigore Alexandrescu

Grigore AlexandrescuCu toate că mănăstirea Polovracilor nu este din cele însemnate ale Micii Valahii, dar poziția ei și frumoasa peșteră de stalactiți ce se află acolo o fac vrednică de băgare de seamă. Ea este așezată pe o întinsă câmpie, între 2 stânci care încep două șiruri de munți și ale cărora coaste cenușii și vulcanice se văd de departe; între ele în vale curge râul Oltețul, care printr-un fel de urlet sălbatic devedește rudenia ce are Oltul. Biserica este pe malul din dreapta, are curți de zid și vreo 5 ­ 6 chilii, care slujesc de locuință unui gros arendaș. Nici un călugăr nu se află acolo, afară de preotul orânduit pentru slujba bisericii.

Această mică mănăstire s-a fondat pe la anul 1640 de jupân Danciu Părăianu și Stan, marele postelnic. Acești boieri erau din numărul acelor ce se ridicaseră asupra lui Leon I, sub comanda aghii.

Norociți în bătălia de la satul Ungureni, ei se biruiră la Persiceni și își găsiră scăparea în mănăstirea Tismanei, de unde fugiră în Transilvania. Apoi, pe la anul 1633, se întoarseră cu șeful lor, care era chemat de dorința obștească, și cinstiți de dânsul cu posturi mari, luară o mare parte la biruința lui Radu XI și asupra lui Vasile Arnăutul, domnul Moldaviei.

Continuare »

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...
 

Something Wild

Cântecul interpretat de Lindsey Stirling şi Andrew McMahon pe coloana sonoră a filmului „Pete’s Dragon”

SlabAcceptabilOKBunExcelent 1 voturi
Încarc...
 

Mathieu Lehanneur: O demonstrație a produselor inspirate de ştiinţă

Considerând ştiinţa ca principalul mod de inspiraţie pentru el, Mathieu Lehnneur prezintă o selecţie a proiectelor sale ingenioase — o minge interactivă de neutralizare a zgomotului, un antibiotic într-o pilulă unistrat, un tratament pentru astm care le aminteşte copiilor că trebuie să îl ia, un filtru de aer viu, o sufragerie pentru o fermă de peşti, şi altele.

SlabAcceptabilOKBunExcelent fără voturi
Încarc...


Aceasta este arhiva pentru ziua 17 august 2016.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

august 2016
L Ma Mi J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arhiva

Categorii

Meta

Fani pe Facebook

Cele mai recente comentarii