30 octombrie 2014

186.000 de citate şi o curiozitate

Citatepedia.ro îşi vede impetuos de drum. Nu doar creşte în volum, ci este şi pe cale să atingă o performanţă extraordinară. Dar să nu grăbim lucrurile, despre fiecare la momentul potrivit.

Recent, o echipă de la Oxford Dictionaries a realizat un mic studiu: „How many pangrams are there in the OED?” („Câte pangrame există în OED?”). Pentru cine nu ştie, este vorba despre fraze care conţin toate literele alfabetului, preferabil cât mai scurte. În limba engleză, cel mai cunoscut exemplu este „The quick brown fox jumps over the lazy dog”, dar acestă frază a fost special creată. Cei de la Oxford Dictionaries au vrut să vadă ce pangrame pot găsi care au apărut întâmplător şi, având la dispoziţie un corpus uriaş, folosit pentru exemplificările sensurilor tuturor cuvintelor şi expresiilor, au găsit mai multe.

Stârnindu-mi curiozitatea, m-am gândit să încerc acelaşi lucru la Citatepedia. Cu puţină programare, se rezolvă. În limba română, nu am găsit nimic. Dacă ne gândim logic, probabilitatea de a fi avut succes este extrem de mică, deoarece româna include în alfabet mai multe litere care abia dacă sunt folosite: q, w etc. Iată însă că în limba engleză, ca să nu zicem că am pierdut vremea degeaba, avem un rezultat, chiar unul interesant, spus de Dixy Lee Ray, prima femeie guvernator al statului american Washington:

The reality is that zero defects in products plus zero pollution plus zero risk on the job is equivalent to maximum growth of government plus zero economic growth plus runaway inflation.

SlabAcceptabilOKBunExcelent 2 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook