9 august 2013

146.000 de citate

Foarte rapid, contorul de la Citatepedia mai marchează o mie de înregistrări. Consemnăm statistic, prilej pentru o amintire de acum 25 de ani.

Unul dintre primele programe cu care am intrat în contact, pe vremea când eram adolescent, era ceea ce se numeşte un automat celular. În esenţă, este vorba despre un micromodel de ecosistem, în care programatorul stabileşte regulile prin care apar şi dispar „celule”, eventual şi cum interacţionează între ele. Aparent, este doar o jucărică; de fapt, este un „întreg univers”, într-o formă extrem de simplă. Am fost fascinat de idee, iar în timp mi-am dat seama că în lume există o multitudine de astfel de „ecosisteme”: fiecare organism, fiecare familie, fiecare oraş, fiecare ţară, fiecare poveste, fiecare meci, fiecare joc, fiecare… site interactiv.

Da, Citatepedia este un „univers”, cu regulile lui, transformat continuu de cei care participă. Fiecare face ce crede că este bine, într-un mod mult mai inteligent decât într-un automat celular. Şi chiar dacă nu fiecare decizie individuală este bună pentru ansamblu, rezultatul arată conform mediei, ba chiar mai bine decât atât, dat fiind că şi sistemul are o inteligenţă proprie, fie ea şi artificială.

Aşadar, sunteţi aşteptaţi să modelaţi în continuare universul Citatepedia!

SlabAcceptabilOKBunExcelent 3 voturi
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *



Acesta este un blog colaborativ, deschis tuturor. Daca doresti sa participi, vezi detalii.

Adresa de e-mail pentru abonare:

Este posibila si abonare prin RSS

Serviciu oferit de FeedBurner

Meta

Fani pe Facebook